Весілля без горілки обійшлося у 50 тисяч гривень

Опубликовано в Главная категория
  • Размер шрифта: Больше Меньше
  • Просмотров: 767
  • Подписаться на обновления



— Не розумію, як таке можна святкувати без горілки. Якби наречений не був моїм другом, подумав би, що сектанти, — каже львів'янин Віктор Буряк, 33 роки.



У суботу їде на весілля до свого товариша Зеновія Станішевського до ресторану "Чумацький Шлях" у Пустомитах на Львівщині.

— Я собі чекушку прихопив. Якщо буде нудно, то в туалєті залпом булькну та й відпочину, — додає Віктор і поправляє вишиванку.

Наречені 29-річний Зеновій та 24-річна Юлія приїжджають двома горбатими "запорожцями". Авто прикрашені стрічками та ляльками-мотанками. Наречені у вишиванках. Молода у вінку зі штучних ромашок і маків. За ними йдуть дружби у синіх шароварах та червоних чоботях і дружки у темно-зелених спідницях до колін.

Молодята є членами громадської організації "Твереза Україна". Тому бенкет улаштували без алкоголю. У барі закладу стоять лише соки та мінеральна вода, все спиртне прибрали. На столах у пляшках та глечиках — сік, узвар, мінеральна та солодка води. Весілля обійшлося у 50 тис. грн.

— Алкоголь — це отрута, якою знищують українців, — переконаний Зеновій. — Людина стає дурною від трутки, через горілку постійно виникають бійки та проблеми. За статистикою, 80 відсотків убивств чиняться від сп'яніння. Гроші, що мали піти на горілку, витратив на рицарські бої. Привіз із Нетішина козаків.

Пара познайомилася шість років тому у львівському кафе "Роман". Зеновій із товаришем зайшли на каву. Юлія там працювала офіціанткою.

— Я до закінчення роботи сидів, щоб узяти у неї номер, а вона все відмовляла, — розповідає молодий. — Провів її до автобуса і вже на зупинці все ж добився телефону. Та записав його невідомо де. Потім іще тиждень ходив у кафе, щоб знов побачитися.

Більше року боявся знайомити Юлю з батьками. Запросив її на день народження як подружку, а хтось бовтнув, шо це моя дівчина. Зустрічалися п'ять років. Батьки постійно запитували, коли ми вже одружимося. А я шукав гарне місце для освідчення. Розіграв виставу у вежі церкви Покрови. Її ніби для фотозйомки одягли у середньовічний костюм, а я був у рицарських обладунках.

— У "Тверезу Україну" вступили, бо у мене родич від горілки помер, — розказує молода. — Мав проблеми з печінкою. Також серед друзів сім'ї розпадалися через алкоголь. Одна подруга, яка до весілля була цнотливою, на корпоративі на п'яну голову станцювала стриптиз. Чоловік подав на розлучення.

Молодята запрошували на свято 120 гостей, 18 не прийшли. Зеновій певен, що це через відсутність алкоголю. На столі нарізки сиру з пліснявою та горіхами, фарширована риба, салати з овочів і м'яса.

Коли гості виголошують тости, підіймають склянки з узваром і соком.

50-річний Юрій Оробець з Черкащини дарує 3-літровий горщик меду:

— Недарма перший місяць після шлюбу називають медовим. Раніше наші предки після весілля їли багато меду, щоб набратися сил перед серйозною справою — продовженням роду.

Тамада закликає танцювати.

— Думав, що буде нудно, — 48-річний Микола Покидай закурює на вулиці. — А зараз часу перепочити не маю. То в конкурс витягнули, то до танцю. За столом розмова й на тверезо гарно в'яжеться. Люди інтєрєсні попалися, то я довольний. І завтра голова буде здорова.

— Ми із сином часто сперечалися на тему випивки, — говорить батько нареченого Мстислав Богданович, 56 років. — Я його переконував, що то не мужик, якщо не може випити 100 грам. Казав йому: п'ю багато горілки, щоб ти не пив. Від сьогодні починаю тверезе життя.

Вечірка закінчилася о 2.00.
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/people-newspaper/_vesillya-bez-gorilki-obijshlosya-u-50-tisyach-griven/468004">Gazeta.ua</a>

http://gazeta.ua/articles/people-newspaper/_vesillya-bez-gorilki-obijshlosya-u-50-tisyach-griven/468004

 

0

Комментарии  

 
#1 profspec@mail.ru 15.04.2013 15:08
Прикольная статья.
Цитировать
 

Добавить комментарий

Защитный код
Обновить